Pages

Follow me on Instagram : ezzardster

12/14/2011

Masalah Hidup Insya Allah ada jalannya.

Assalamualaikum dan salam 1Dunia, masalah adalah darah daging kehidupan. Tanpa masalah manusia tidak akan menjadi matang pemikiran dan tindakan. Setiap hari ada sahaja masalah hidup samada masalah kecil atau besar. Penilaian masalah kecil atau besar adalah berbeza untuk setiap manusia. Ada yang merasakan sesuatu masalah itu kecil tetapi besar bagi yang manusia yang lain. Masalah tak ada duit, masalah putus cinta, masalah anak-anak, masalah berniaga, masalah kemiskinan, masalah kesihatan, masalah rumahtangga, masalah poligami, masalah kesepian, masalah dan berbagai lagi masalah kehidupan selagi bernyawa.

Kalau rasa masalah kita besar sebenarnya ada manusia lain yang lebih berat masalah daripada kita. Lihatlah masalah secara positif bukan dari sudut negatif. Masalah adalah ujian Allah SWT untuk melihat kesabaran hambanya untuk ditingkatkan makam imannya. Apa juga masalahnya jangan sesekali minta tolong dengan makluk minta tolong lah hanya pada Allah SWt seperti firman Allah dalam surah Al-Kahfi ayat 4 “Di sana pertolongan itu hanya dari Allah yang hak.” Setiap masalah ada jalannya dengan bantuan Allah SWT. Jangan cepat kecewa dan putus asa. Insya ALLAH setiap masalah ada hikmahnya bagi mereka yang benar-benar bersabar dan redha seikhlas hati dengan ujian Allah SWT.

Hayati lagu Insya Allah oleh Mahir Zain ada banyak yang kita boleh ambil iktibar dari lirik lagu ini.
Hayati juga Firman Allah SWT surah Aam Nasyrah “Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu? Dan Kami telah menghilangkan dari padamu bebanmu, Yang memberatkan punggungmu? Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu. Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain, dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap.”

Firman Allah SWT surah Al Baqarah, ayat 286 : “Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya.”

Setiap masalah hidup insya Allah ada jalannya.

via Blogaway Android

No comments:

Post a Comment

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...