Pages

Follow me on Instagram : ezzardster

3/07/2012

Bagaimana Twitter Mendapat Keuntungan?




Revolusi dunia telah disemakkan lagi dengan perkembangan info melalui microblogging dan sisial network: Twitter yang mana kerap menjadi medium untuk orang ramai meluahkan pendapat, idea  dan info secara terus. Tengoklah keliling korang. Siapa yang tak ada akaun Twitter?

Malam tadi aku lepak minum teh tarik dengan  kawan aku, Affa di Kota Kemuning ada berborak pasal networking yang memang cara untuk kaya cepat. Semua company yang menggunakan alternatif networking sebagai modus operandi memang gerenti boleh naik cepat. Dan aku tertanya-tanya bagaimana pemilik Twitter boleh dapat duit? Kalau korang tengok Facebook atau Google+ memang dah boleh agak dari mana datangnya income dorg kan? Sure daripada Ads yang dipaparkan kat setiap profile korang. Tapi Twitter??

Twitter dapat duit dengan cara:

  • Untuk pengetahuan korang, setiap keyword/text yang korang taip tiap kali korang tweet tu mampu di search di search engine/ carian Google, Bing dan Yahoo!. Twitter menjual hak (Copyright) untuk menyiarkan tweet secara langsung di mana-mana enjin carian  (search engine) tentang topik-topik hangat (trend) dan topik baru. Bila jadi trend dan tersangat-sangat update, memang senanglah dan ramailah orang akan gunakan google search. Maknanya Google bayar kepada Twitter lah.
  • Satu lagi cara, Pengiklan membayar Twitter untuk menunjukkan tweet mereka dalam keputusan carian, bersama-sama dengan nama syarikat mereka. Begitu juga, terdapat "Trend Digalakkan" di mana Bagaimana Twitter Buat Duit? Trend produk berkaitan pengiklan dipaparkan di laman web. Syarikat-syarikat besar seperti Coca cola, Starbucks, dan Disney telah membuat tawaran dengan Twitter untuk mempromosikan produk mereka.


No comments:

Post a Comment

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...