Pages

Follow me on Instagram : ezzardster

3/23/2012

Lebih Baik Bertanya Daripada Menuduh

Telah menjadi budaya di sekeliling aku yang aku perasanlah, orang suka menuduh daripada bertanya. Bila mereka nampak sesuatu perkara atau situasi yang tak tahu apa pangkalnya suka sangat buat tuduhan membabeeuw buta. 

Masa on the way balik dari Sementa Klang, aku berborak dengan wife aku. Katanya aku ni banyak tanya masa berborak dengan uncle aku di Sementa Klang tadi. Cara aku bertanya macam kebudak-budakkan. Aku terus jawab, it's better banyak bertanya daripada menuduh. Ntah hape2 ntah aku nie. Macam takda kaitan pulak jawapan yang aku bagi tue. 

Sebenarnya ada sikit, aku jawab lagi ; kalau kita perasan di sekeliling kita nie orang suka sangat nak menuduh pihak lain tanpa tahu pangkalnya. Bila aku banyak bertanya pasal sesuatu perkara tu maknanya aku nak jawapan yang pasti dan boleh menyenangkan aku akan datang bila orang bertanya balik kat aku. Ditambah pula dengan fakta lagilah kukuh apa sahaja statement yang aku kasi. Betul tak?

Then lagi satu aku jawab kat wife aku kalau tak bertanya sesat jalan. Terus wife aku kata, "Ai, jalan nak balik rumah pun boleh lak nak sesat2." - Ceh!! 

No comments:

Post a Comment

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...