Pages

Follow me on Instagram : ezzardster

4/07/2012

Bagaimana Kita Esok Adalah Dari Apa Yang Kita Fikirkan Hari Ini


Tak banyak aku ikut kem-kem motivasi dan tak banyak buku self-help yang aku baca tapi banyak perkara yang aku pelajari untuk menghadapi hari-hari yang mendatang. Dengan sedikit ilmu dan tunjuk ajar yang diperolehi daripada pakar-pakar motivasi yang banyak pengalaman insyaAllah kita boleh faham dengan keadaan yang sentiasa berlaku. Ilmu dunia penting juga selain ilmu agama yang pasti perlu kita belajar. Apa gunanya kita hanya beribadah tapi asyik melukakan hati orang lain dan mementingkan diri. Ilmu dunia dan ilmu agama saling berkaitan. Ilmu agama yang mana orang lebih kaitkan dengan ilmu akhirat iaitu dunia kekal sebenarnya di dalamnya terdapat ilmu dunia. Aku tak boleh nak lakar untuk bagi gambarajah sebab battery mouse aku dah habis. Tak leh nak guna.

Kita tengok orang tu bantai anjing. Kita kata kejamnyalah orang tu. Padahal kita tak tahu yang anjing tu dah kencingkan kaki orang tu?


Kita tengok orang tu nguap memanjang dan mata sembab. Kita kata, dia mesti pergi club malam tadi. Padahal dia bangun tengah malam beribadah. Ko mana tau??


Kita kata orang tu dapat wife cantik tapi muka husband macam pecah rumah. Kita kata, tu mesti guna bomoh tu. Padahal wife dia tu tak pandang rupa, wife dia pandang hati husband dia. Ko mana tau??

Siapa kita nak judge orang lain? Kita nie perfect ker?

Apa pun yang berlaku biarlah kita control keadaan, bukan keadaan yang control kita.. Berubahlah dengan niat kita sendiri bukan berubah sebab terpaksa...


No comments:

Post a Comment

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...