Pages

Follow me on Instagram : ezzardster

4/28/2012

Think positive vs think negative

Sesuatu keadaan akan berubah mengikut pemikiran kita. Jika positive pemikiran kita, keadaan tersebut akan lebih kpd kebaikan. Jika negative pemikiran kita maka keburukkanlah yg kita akan hadapi.

Setiap kejadian yang berlaku mempunyai sebab tertentu. Tiada apa yang berlaku dengan bersahaja. Dunia mempunyai pelbagai pemikiran. Dunia tiada sempadan. Dunia hanya sementara. Jangan kita anggap ianya milik kita kerana jika kita kehilangannya akan jadi ketidakpuashatian dan tidak adil. Amalkan anal makruf nahi mungkar, InsyaAllah terjamin dunia dan akhirat.

Allah tidak akan uji makhluk Nya dgn tujuan sia2. Cuma kita selalu fikir kearah keburukkan. Masa tu timbullah mulut2 yg sentiasa nak menjatuhkan kita. "sebab tak ikhlas", "ko byk dosa","ko tak bersyukur","sebab mencurilah tu", dan mcm2 lagi.

Ustaz Don kata, kalau kita punya gaji Rm10,000.00 tp kita kerja macam bergaji Rm50,000.00 maka Allah akan balas dgn anak yg soleh, rezeki mencurah2, hidup sentiasa aman, tidak sempit,tidak ramai musuh dan ramai kawan. Tapi jika gaji kita Rm50,000.00 tapi kita kerja macam kita bergaji Rm10,000.00 tu yg terjadi duit sentiasa tak cukup, hidup sentiasa sempit, dpt anak yg derhaka, ramai kwn yg ambil kesempatan, berlaku kecurian dan perkara2 buruk lg.

Tapi apa pun, selalulah dekat Maha Pencipta kita. Tak susah dan tak rugi pun.


No comments:

Post a Comment

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...