Pages

Follow me on Instagram : ezzardster

2/20/2013

Perbezaan Definisi Dan Tafsiran "Bantu Membantu"

Salam,
Selepas meeting tadi tercetus satu pemikiran yang ntah hape2 ntah dan menguatkan aku untuk berkongsi dalam blog aku. Zaman sekarang dinasihatkan supaya berhati-hati dengan words "terms & conditions". Kalau kita kaji balik ayat tu at the end mesti hanya akan menganiaya sebelah pihak. Takde dah win win situations.

Berbalik kepada perbezaan definisi dan tafsiran bantu membantu tadi. Fahaman kita dengan perkataan bantu membantu tu ialah satu amalan yang mulia. Amalan murni dan diberi ganjaran pahala. Itu semua definisi.. Tapi kena berhati-hati dengan tafsirannya pula sebab untuk apa kita bantu dan dalam keadaan yang macam mana. Cuba baca dan fahamkan senario ni...  -

(a) Ahmad membantu kawannya mengangkat barang-barang ke dalam lori.
(b) Ahmad membantu kawannya mengangkat barang-barang yang dicuri ke dalam lori.

Apa beza (a) dan (b) ? Lu fikirlah sendiri..... hehe..



No comments:

Post a Comment

TQ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...